Аналіз технологій утилізації відходів виробництва в авіа- та ракетобудуванні

Автор(и)

  • Наталія Миколаївна Руденко КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна
  • Тамара Тимофіївна Сілакова КПІ ім. Ігоря Сікорського, Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/2219-3804222020213327

Ключові слова:

авіабудування, ракетобудування, відходи, полімерні композитні матеріали, утилізація

Анотація

Стаття присвячена проблемі утилізації компонентів відходів виробництва авіа- та ракетобудування, а також літальних апаратів, які відпрацювали свій ресурс. З кожним роком все більша кількість аерокосмічної техніки (АКТ) накопичується на різних майданчиках, займаючи великі площі. Тому питання її утилізації стає все більш актуальним.

У даній статті наводиться аналіз методів утилізації полімерних композиційних матеріалів (ПКМ), компонентів аерокосмічної техніки. Показано, що в області утилізації ПКМ для кожного типу наповнювачів доцільно використовувати свій метод утилізації: для склопластику - це піроліз і в меншій мірі термокаталіз; для вуглепластику - це термокаталіз, сольволіз і піроліз; для органопластіку - це низько- і середньотемпературний піроліз, можливо - термокаталіз, але цей метод вимагає подальшого вивчення.

Наведені переваги і недоліки застосовуваних технологій, розглядаються  рекомендації щодо методик утилізації полімерних композиційних матеріалів. А також розглянуто шляхи забезпечення якості цього процесу, перспективна технологія «спільної утилізації» відходів армованих ПКМ, (Co-processing).

Аналіз літературних джерел, що стосуються нормативно-технічної бази утилізації відходів виробництва авіа- та ракетобудування, дозволяє зробити висновки про те, що на даний момент утилізація елементів літальних апаратів розглядається як складова частина процесів утилізації, практично не виділяючись окремо. Нормативно-технічна база в основному визначена для утилізації металевих з'єднань і часто пред'являються лише вимоги до якості продукції, яка утилізується, а не до якості продукції, отриманої в результаті утилізації. Існуючі вимоги до якості отриманої продукції практично не зведені в нормативно-технічну базу, роздивляючись окремо для кожного технологічного процесу і маючи суттєві відмінності в різних літературних джерелах, а нормативно-технічна база з утилізації елементів літальних апаратів, що складаються з композитів, на даний момент практично відсутня.

Біографії авторів

Наталія Миколаївна Руденко, КПІ ім. Ігоря Сікорського

доцент, к.ф-м.н.

Тамара Тимофіївна Сілакова, КПІ ім. Ігоря Сікорського

доцент, к.ф-м.н.

Посилання

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-15

Номер

Розділ

Керування